Årsarkiv december 4, 2021

Av155cm.se

Världens bästa kvinnliga spelare

På damsidan utser Innebandymagazinet mot slutet av december varje år vem som varit årets spelare. År 2020 var det Eliška Krupnová som fick utmärkelsen för bästa kvinnliga spelare. Krupnová kommer från Tjeckien och är den första från just Tjeckien att någonsin få den utmärkelsen. Hon spelar för tillfället i Sveriges högsta liga SSL där hon representerar Pixbo Wallenstam. Hon har tidigare fått utmärkelsen Tjeckiens bästa spelare på damsidan fyra år i rad.

Krupnová var den första spelaren att få utmärkelsen på tio år som inte kommer från Sverige eller Finland, som annars dominerat listan för världens bästa spelare. Det är inte helt oväntat med tanke på att de svenska och finska ligorna anses vara de bästa ligorna i världen.

Tidigare vinnare

De senaste tio åren har utmärkelsen gått till spelare från antingen Sverige eller Finland. År 2019 gick utmärkelsen till Anna Wijk från Sverige, som även fick utmärkelsen 2016, 2015 och 2014. År 2018 och 2017 gick utmärkelsen till finska Veera Kauppi. Under åren 2011, 2012 och 2013 gick utmärkelsen till Emelie Lindström från Sverige och år 2010 fick Hermine Dahlerus, även hon från Sverige, den fina utmärkelsen. För att hitta en vinnare utanför Sverige och Finland får vi gå tillbaka till 2008 då Sabine Berner från Schweiz fick utmärkelsen.

Av155cm.se

Världens bästa manliga spelare

På herrsidan gick Innebandymagazinets årliga pris för bästa innebandyspelare till Kim Nilsson när det senast delades ut år 2020. Kim Nilsson spelar i SSL, Svenska superligan, och representerar FBC Kalmarsund. Han har varit aktiv i många, många år och har alltid varit mycket poängfarlig med sitt snabba spel och skarpa avslut. Detta är dock inte första gången han får utmärkelsen som världens bästa innebandyspelare på herrsidan utan han fick även priset år 2014. Utöver utmärkelsen för världens bästa spelare har han även fått utmärkelser som årets forward i SSL 2010/11 och 2013/14 samt årets rookie i SSL 2007/08.

Tidigare vinnare

På herrsidan är vinnarna mer varierande än på damsidan där samma spelare ofta får priset flera år i rad. På herrsidan finns bara en spelare de senaste åren som vunnit priset fler än två år i rad och det är Mika Kohonen från Finland som fått utmärkelsen år 2005, 2009, 2010, 2011 och 2012. Bara två andra spelare utom Kim Nilsson och Mika Kohonen har lyckats få utmärkelsen fler än en gång de senaste tio åren och de är Alexander Galante Carlström som vann 2016 och 2017 och Rasmus Enström som fick priset 2013 och 2015. Övriga vinnare de senaste tio åren är Emil Johansson 2019 och Eero Kosonen 2018.

Av155cm.se

Innebandyn i Europa

Innebandyn är betydligt mycket större i Europa än i någon annan världsdel. De ledande länderna inom sporten är Sverige, Finland, Schweiz, Norge och Tjeckien. Bland dessa länder rankas oftast Sverige och Finland som de allra största länderna med de bästa ligorna inom sporten. Däremot har Schweiz kommit upp sig lite efter att många svenska och finska spelare sökt sig dit för att prova på lyckan där. Men Sverige brukar ändå ses som storfavorit när det vankas internationella tävlingar. Sedan den första internationella landskampen mellan Sverige och Finland den 28 september 1985 har svensk innebandy ansetts vara bäst i världen. Den första matchen slutade 13-1 till Sverige och sedan den första VM-turneringen arrangerades för herrar i Sverige år 1996 har Sverige vunnit åtta VM-guld och Finland har vunnit fyra VM-guld. På damsidan arrangerades det första världsmästerskapet år 1997 och sedan dess har Sverige stått för nio av guldmedaljerna medan Finland stått för två och Schweiz stått för ett.

Innebandyförbund

Sverige var det första landet i världen med att bilda ett nationellt innebandyförbund år 1981. Av de europeiska länderna följde sedan Finland och Schweiz år 1985 innan det internationella innebandyförbundet (International floorball federation) bildades år 1986. Sedan dess har flertalet länder startat upp innebandyförbund, bland andra Norge, Danmark, Polen, Tyskland, Storbritannien och många fler. Idag har omkring 26 europeiska länder ett nationellt innebandyförbund. I Sverige kallas sporten innebandy men internationellt sett har sporten olika namn. I Finland kallas den för salibandy, i Schweiz säger man unihockey och på engelska kallas det floorball.

Av155cm.se

Innebandy i världen

Innebandyn är inte särskilt stor ute i världen jämfört med många andra sporter. Den har fått fotfäste i en del länder i Europa samt Australien, Japan och Singapore. Trots detta har väldigt många länder startat sina egna nationella innebandyförbund trots att många länder inte har särskilt många utövare. Trots detta spelas VM i innebandy vartannat år med relativt stor publik varje gång. Dock brukar det i slutändan alltid stå mellan Sverige och Finland när det gäller favoritskap och chans till guldmedaljen. Men även Tjeckien och Schweiz kan ibland vara med och utmana. Dessvärre är det väldigt sällan länder utanför Europa går till något slutspel.

>Innebandy som OS-gren

Det är många som vill försöka göra innebandy till en OS-gren men vägen dit ser något krånglig ut. I och med att det inte har fått så himla stor spridning internationellt så känns det tveksamt till att OS-kommittén skulle godkänna innebandy som en OS-gren. Så än så länge ser innebandyns OS-framtid mörk ut men man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda. Innebandy som sport har ju faktiskt redan blivit godkänd som en internationell sport av OS-kommittén men att de skulle besluta att faktiskt ta med innebandyn i ett OS lär inte ske än på några år.