Världens bästa kvinnliga spelare

Av155cm.se

Världens bästa kvinnliga spelare

På damsidan utser Innebandymagazinet mot slutet av december varje år vem som varit årets spelare. År 2020 var det Eliška Krupnová som fick utmärkelsen för bästa kvinnliga spelare. Krupnová kommer från Tjeckien och är den första från just Tjeckien att någonsin få den utmärkelsen. Hon spelar för tillfället i Sveriges högsta liga SSL där hon representerar Pixbo Wallenstam. Hon har tidigare fått utmärkelsen Tjeckiens bästa spelare på damsidan fyra år i rad.

Krupnová var den första spelaren att få utmärkelsen på tio år som inte kommer från Sverige eller Finland, som annars dominerat listan för världens bästa spelare. Det är inte helt oväntat med tanke på att de svenska och finska ligorna anses vara de bästa ligorna i världen.

Tidigare vinnare

De senaste tio åren har utmärkelsen gått till spelare från antingen Sverige eller Finland. År 2019 gick utmärkelsen till Anna Wijk från Sverige, som även fick utmärkelsen 2016, 2015 och 2014. År 2018 och 2017 gick utmärkelsen till finska Veera Kauppi. Under åren 2011, 2012 och 2013 gick utmärkelsen till Emelie Lindström från Sverige och år 2010 fick Hermine Dahlerus, även hon från Sverige, den fina utmärkelsen. För att hitta en vinnare utanför Sverige och Finland får vi gå tillbaka till 2008 då Sabine Berner från Schweiz fick utmärkelsen.

Om författaren

155cm.se