Innebandy är en sport som spelas med klubbor och boll på en plan inomhus. Sporten kom till Sverige 1981 och antogs av Riksidrottsförbundet redan 1985. Sedan dess har sporten ökat enormt i popularitet och är idag Sveriges största inomhussport. Det är en sport där det går fort och många spelare får chansen att spela varje match, vilket gör att lagen kan vara rätt stora och samtidigt se till att alla får vara med och spela.
Så funkar innebandy
Innebandy är en lagsport som, helt i enlighet med dess namn, oftast spelas inomhus. På planen får en målvakt och fem utespelare vara samtidigt men det finns inga regler som avgör hur ofta eller sällan någon måste byta utan ofta har lagen flera spelare på bänken som byter av varandra titt som tätt. Utespelarna är oftast två backar, en center och två forwardar. Backarnas roll är att försvara målet, forwardarna står för anfallsspelet och centern håller sig i mitten och är väldigt delaktig i både försvarsspel och anfallsspel. Målvakten håller sig kring sitt mål och målgården som finns där får endast beträdas av just målvakten. Innebandy spelas med en liten ihålig plastboll full av hål, vilket innebär att den rullas väldigt fort. Spelarna passar varandra genom att slå eller fösa bollen med sina klubbor. Runt planen finns en sarg för att dels förhindra att bollen går utanför planen och dels fungerar den som en extra spelare i och med att du kan valla bollen längs sargen som ett passningsalternativ till en medspelare eller till dig själv. Spelet går ut på att göra mål på motståndarlaget genom att få in bollen i målet förbi deras målvakt.
Viktiga regler
Reglerna för innebandy är inte överdrivet komplicerade utan rätt enkla att förstå. Du får inte tacklas för hårt, speciellt inte i ryggen på din motspelare. Detta är för att minimera skaderisken inom sporten. Du får heller inte ha klubbans bladspets över knäna för då räknas det som hög klubba. Även detta är för att minimera skaderisken då du kan råka slå till andra spelare om du viftar runt med klubban för högt. Som tidigare nämnts får utespelare inte beträda målgården då den rektangeln endast är till för målvakten. Det är heller inte tillåtet att ha en dålig attityd mot domare eller spelare, vilket innebär att du inte får säga elaka saker eller bete dig aggressivt eller hotfullt mot andra. Du får inte slå med din klubba på en annan spelares klubba, oavsett om det är för att slå undan deras klubba för att komma åt bollen eller för att låsa fast någon annans klubba. Bollen får heller inte gå ut över sargen, då blir det automatiskt andra lagets boll.
Om du bryter mot någon regel som finns kan du antingen bli utvisad eller så får motståndarlaget ett frislag. Ett frislag innebär att motståndarlaget får lägga upp bollen där regelbrottet skedde och sedan börja spela därifrån. En utvisning innebär att den spelare som brutit mot reglerna får gå och sätta sig på utvisningsbänken i 2, 5 eller 10 minuter medan dennes lag får spela med en spelare mindre.
Om författaren